Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία

  •   Βραχεία                                 Intensive

        Εντατική                               Short-Term

     Δυναμική                            Dynamic

  Ψυχοθεραπεία               Psychotherapy

 

            Η Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε από τον Ψυχίατρο Davanloo Habib του Πανεπιστημίου ΜcGill, ως βραχεία ψυχοθεραπεία. Η παραπάνω ψυχοθεραπεία διδάσκεται σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ διεξάγεται ενεργά έρευνα και διδασκαλία στο Κέντρο Συναισθημάτων και Υγείας στο Halifax του Καναδά.

           Η βάση της Βραχείας Εντατικής Δυναμικής Ψυχοθεραπείας εστιάζεται στη θεωρία του δεσμού και της προσκόλλησης του Bowlby, όπου σύμφωνα με αυτή, δυσμενείς εμπειρίες με την μητέρα, τον πατέρα ή άλλον φροντιστή, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχολογική λειτουργία των ενηλίκων. Έτσι λοιπόν, μια σειρά από τραύματα στην πρώιμη ζωή μπορούν να προκαλέσουν σύνθετα συναισθήματα στο άτομο, τα οποία όμως μπλοκάρονται από αυτό, με σκοπό να μη βιωθούν.

           Στην ενήλικη ζωή διάφορα συμβάντα μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου τα παραπάνω συναισθήματα, με αποτέλεσμα το άτομο να ενεργοποιεί και πάλι το άγχος και τις άμυνες για να μην τα βιώσει πραγματικά. Το άγχος και οι άμυνες μπορεί να συμβαίνουν εντελώς ασυνείδητα και το άτομο εξαιτίας αυτού του μηχανισμού να αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του, κατάθλιψη, ακόμα και σωματικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Συχνά οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται στο γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σύστημα, καθώς και το δέρμα. Τα άτομα υποφέρουν από αυξημένη ανησυχία για το σώμα και είναι δυσαρεστημένα από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

               Στόχος του θεραπευτή είναι να αναγνωρίσει τις ασυνείδητες διαδικασίες του θεραπευόμενου και στη συνέχεια να τον βοηθήσει να τις ξεπεράσει. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας επίσης, ο θεραπευτής εστιάζετε στα συναισθήματα που έχει ο πελάτης στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους ο ασθενής αποκλείει τόσο τα συναισθήματα, όσο και τη σχέση με τον θεραπευτή στη θεραπεία.

             Από την στιγμή που τα παραπάνω αναφερόμενα συναισθήματα θα βιωθούν από το άτομο, η ένταση, το άγχος, τα σωματικά συμπτώματα και οι άμυνες υποχωρούν. Το άτομο πλέον δε φοβάται να βιώσει τα συναισθήματα του και επέρχεται σταδιακά αλλαγή στην συμπεριφορά του. Στο τέλος μιας επιτυχημένης θεραπείας, απουσιάζει το σωματικό άγχος και οι μείζονες άμυνες, οπότε η υγεία και οι σχέσεις του ασθενούς είναι ελεύθερες να αναπτυχθούν όπως είχαν σχεδιαστεί πριν από το αρχικό τραύμα της βρεφικής ηλικίας.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος, σωματοποίηση, εξαρτήσεις, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα προσωπικότητας. Οι συνεδρίες γίνονται μια φορά την εβδομάδα, για 50΄ λεπτά σε σταθερή ημέρα και ώρα.

         Σχετικοί σύνδεσμοι:

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *