Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

  • Γνωστική              Cognitive

           Αναλυτική             Analytic

               Ψυχοθεραπεία     Therapy

                Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε από τον Βρετανό Ψυχοθεραπευτή Anthony Ryle, ως μία βραχεία ατομική ψυχοθεραπεία, καθώς σχετίζονταν με έρευνα για το βέλτιστο μέσο παροχής ψυχοθεραπείας σε ασθενείς νοσοκομείου του Λονδίνου. Από την έρευνα προέκυψε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούσαν να επιτευχθούν βαθιές ψυχολογικές αλλαγές. Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία σήμερα, απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να βοηθηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και σε όσους έχουν κουραστεί από μακροχρόνιες ψυχοθεραπείες.

        Στόχος της Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να τροποποιήσει τους ρόλους και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούσε στην παιδική και εφηβική του ηλικία με άλλους πιο λειτουργικούς, καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα στις σχέσεις του στην ενήλικη ζωή και τα διάφορα σωματικά-ψυχολογικά συμπτώματα προέρχονται από αυτούς. Τροποποιώντας λοιπόν τους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς του, θα ανακουφιστεί προοδευτικά από τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

          Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία συνδυάζει την γνωστική και συμπεριφορική προσέγγιση, με τις ψυχαναλυτικές και τις Βιγκοτσκιανές ιδέες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην σχέση θεραπευτή – πελάτη. Έτσι λοιπόν, προσφέρεται στον θεραπευόμενο ένα καλά αναπτυγμένο, φιλικό και συνεργατικό σύστημα στην αξιολόγηση των προβλημάτων του και στην αναμόρφωση των δεδομένων της ζωής του. Ο ίδιος εμπλέκεται άμεσα στη θεραπευτική σχέση, στη διαχείριση της προόδου του και τον τερματισμό της θεραπείας.

           Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία με γνώμονα τα ανωτέρω, ήθισται να ολοκληρώνεται έπειτα από 16 συνεδρίες, συχνά όμως, τροποποιείται και προσαρμόζεται στα προβλήματα του θεραπευόμενου. Έτσι λοιπόν, κάποιοι με σοβαρότερη διαταραχή, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 24 συνεδρίες. Ο ειδικός θα κρίνει σύμφωνα με το πρόβλημα και με την καλύτερη δυνατή έκβαση της θεραπείας. Οι συναντήσεις γίνονται  μία φορά την εβδομάδα, σε συγκεκριμένη ημέρα και για 50΄ λεπτά.

        Κατά την πρώτη συνεδρία της εκτίμησης του προβλήματος, θεραπευτής και θεραπευόμενος, συμφωνούν τους όρους της θεραπείας και μέχρι την τέταρτη συνεδρία ως στόχος τίθεται η συλλογή όλων των πληροφοριών, των σχετικών με την ανάπτυξη και λειτουργία του θεραπευόμενου. Ο τελευταίος, στις επόμενες συνεδρίες και μέχρι το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να αναγνωρίσει τους δυσλειτουργικούς ρόλους και συμπεριφορές του και να τους αντικαταστήσει με λειτουργικότερους, πάντα στα πλαίσια μιας συνεργατικής σχέσης με τον θεραπευτή. Τέλος, οι τέσσερεις  τελευταίες συνεδρίες επικεντρώνονται στον ομαλό τερματισμό της θεραπείας και τα συναισθήματα αποχωρισμού που πιθανόν μπορεί να παρουσιαστούν.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

  • Πανελλήνια Εταιρεία Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας, hellascat.gr ,
  • Association of Cognitive Analytic Therapists (ACAT) Μεγάλης Βρετανίας, acat.me.uk,
  • International Cognitive Analytic Therapy Association (ICATA), internationalcat.org/

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *